Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr.Tahir Büyükakın’ın büyük önem verdiği kırsal kalkınma hamleleriyle çiftçilere destek sağlanıyor. Bu kapsamda, Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğünce, Kocaeli genelinde yürütülen, “Meyveciliği Geliştirme Projesi” çerçevesinde, çiftçilere yüzde 50 hibeli Trabzon hurması ve yaban mersini fidanı dağıtımı yapıldı. Büyükakın törende yaptığı konuşmada, meyve fidanı desteğinin tarımda çeşitliliği artırmak, verimliliği yükseltmek ve çiftçilerin maliyetlerini düşürmek amacıyla başlatılan önemli bir proje olduğuna söyledi. Üreticilere sağladıkları yüzde 50 hibe desteği ile tarımsal üretim kapasitesini artırmayı, ürün çeşitliliğini zenginleştirmeyi ve daha kaliteli ürünler elde etmeyi hedeflediklerini belirten Büyükakın, son 6 yılda 10 milyon TL değerinde meyve fidanı desteği sağladıklarını dile getirdi. Büyükakın, pandemi ile başlayan süreçte öncelikle çiftçi ve üreticilere destek verdiklerini ifade ederek, “Altı yılda mazottan gübreye, tohumdan seracılığa, arıcılıktan meyve fidanına kadar 1 miyar TL değerinde 81 tarımsal destekleme projesini hayata geçirdik” dedi.
3 LİRAYA MAL EDİLİYOR
Piyasada 6 liraya alınan fidanı Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığına bağlı 200 dönümlük fidan üretim sahasında 3 liraya mal ettiklerini aktaran Büyükakın şöyle devam etti: “Bütçeyi yönetmek sadece harcamayı doğru yönetmek değil. Tasarrufu da doğru yönetmek demek. Büyükşehir olarak, Kocaeli’de tarım alanlarında yaşanan sulama sorununu çözmek, verimi artırmak ve yeni üretim alanlarını tarımsal üretime kazandırmak amacıyla Toramanlar Göleti Tarımsal Sulama projesi hayata geçirdik. Proje ile 884 hektar alanın sulanabilmesi için 28 bin 105 metre boru hattı imalatımız devam ediyor. Projenin 1. etabına 160 milyon TL harcadık. İkinci etabıyla birlikte 375 milyon TL’ye mal olacak. Proje tamamlandığında 3 bin hektar alan suya kavuşacak. Yine Kandıra’da fındık üreticilerinin ürünlerinin depolanması için 55 milyon TL’ye fındık deposu yapıyoruz.”
“DESTEKLERİMİZ ARTARAK DEVAM EDECEK”
“Evet, fidan dağıtıyoruz, çiftçilere birçok başka destek de veriyoruz. Arıcılık, hayvancılık, sera desteği veriyoruz. Nüfus arttıkça ekilebilir arazinin parçalanması söz konusu oluyor. Bir aile düşünün dönüm olarak 10 dönüm ekiyor. Oradan geçinebilirken aile büyüdükçe, sayı arttıkça o arazi oradaki insanlara bakamaz hale geliyor. Tedbirler almanız lazım. Katma değeri yüksek ürünlerin ekimini teşvik edelim. Ürün zincirini uzattıkça her safhasında yeni katma değerler oluşur. Bunu destekleyici olarak Büyükşehir olarak çalışıyoruz. Üretimin tıkandığı belli yerlere ulaşarak, yollarını açalım dedik. Sürdürülebilir tarım için desteklerimiz artarak devam edecek.”
1 MİLYAR TL DESTEK SAĞLANDI
Öte yandan sürdürülebilir tarım için her zaman üreticinin yanında olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2019- 2024 tarihleri arasında çiftçilere yönelik mazot, gübre, tohum başta olmak üzere, 81 destekleme projesi ile 1 milyar TL değerinde katkı sağladı. Meyve yetiştiriciliğini geliştirme projesi kapsamında ise bugüne kadar 850 üreticiye yüzde 50 hibeli 55 bin ceviz, 30 bin Trabzon hurması, 4 bin ahududu, 4 bin böğürtlen ve 10 bin kivi fidanı desteği verildi.