Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, deprem bölgesinde yaşananlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Büyükgöz, afet bölgesinde sürdürdükleri çalışmaları anlatırken, Gebze’nin zemini ile ilgili de önemli bilgiler verdi. Zor bir süreçten geçtiklerini ve bölgede büyük bir gayretle yoğun çalışma yürüttüklerini açıklayan Büyükgöz, GEAK’ın deprem bölgesinde yaptığı çalışmalarla destan yazdığını da sözlerine ekledi. Büyükgöz, konu hakkında şunları dile getirdi; “Daha depremin ilk gününde Gebze Belediyesi olarak kurmuş olduğumuz GEAK kurtarma ekibini afet bölgesine gönderdik. Ekibimiz patika yollardan 17 saatlik mücadele sonrasında Maraş’a varabildi. Keza Adıyaman ekibimizin de afet bölgesine varması da uzun sürdü. Bize verilen görev sonrasında Hatay’a doğru yola çıkmadan kim ne yapacak belirleyerek kriz merkezini burada kurduk. 290 personel ve 92 araçla buradan yola çıkmış olduk. Tüm belediye hizmetlerinin örneğini sağlayabilecek bir ekip ve aracı Gebze’den afet bölgesine gönderdik. Yeryüzü doktorlarıyla irtibata geçip 33 sağlık personelini de afet bölgesine ulaştırdık.
“SALGIN HASTALIĞA GEÇİT VERMEMEK İÇİN ÇALIŞTIK”
Gebze Belediyesi’nin organizasyon kabiliyeti olarak 367 personel ve 107 araçla afet bölgesine gitmiş olduk. Hatay’da yaratılanı sev, yaratandan ötürü düsturuyla oradaydık. Bu özverili çalışmaların sonucunda koordinatör bakanımız şahsıma tüm Hatay’ın çöp toplama ve dezenfekte edilme sorumluluğunu vermiş oldu. Gelecek günlerde ortaya çıkabilecek salgın hastalıkları önleyebilmek için bu gayreti gösterdik. Gölcük ve Gebze Belediyesi olarak kentin tamamında çöp toplama, temizleme ve dezenfekte etme hizmetini gerçekleştirdik. Deprem öncesi Hatay’da çevre temizliği neyse, şu anda da o durumda. Bugün depremden sonra salgın hastalıktan bahsedilmiyorsa bilin ki altında bu çalışmanın emeği yatıyor.
“BİN 100 KİLOMETRE UZAKTAN ULAŞTIK”
Hatay’da 2 binadan biri yıkılmış, biri de yıkılmak üzere dozer bekliyor. Defne’de yapı stokunun yüzde 95’ü büyük hasar aldı. Her gün 27 köye yardım araçları gönderdik. Küçük bir belediyeyi giderken oraya taşımış olduk. Sağlıksa sağlık, cenaze hizmetiyse cenaze hizmeti, su tesisatçısı ise su tesisatçısı herkesi oraya götürdük. Devlet sensin, devlet benim, devlet belediye kurumları, kamu kurumları, eğer ben oraya bin 100 kilometre uzaktan ulaştıysam, devlet oradaydı. Tekirdağ’dan özel harekat birlikleri oradaydı, özel askeri birlikler oradaydı, Manisa’dan gelen komandolar oradaydı.

“GEAK EKİPLERİMİZ DESTAN YAZDI”
GEAK ekiplerimiz bu mücadelede destan yazmışlardır. 22 tane kardeşimizi canlı olarak enkaz altından çıkardılar. Halen daha 70 civarında personelimiz ve 40 aracımız orada hizmet veriyor. Gebze Belediyesi olarak orada bir konteyner çalışmalarını sürdürüyor. Kriz masamız burada kaymakamlıkla beraber buradan bölgeye yardımları ulaştırdı. Veterinerlik hizmetiyle hayvanların hayatına da gerekli müdahaleyi yaptık. Ahşap kent kurulumunu tamamladık. Türkiye’de ilk olarak deprem hatırası olarak kitap yazacağız. Bu kitabın yazarları belediyeden oraya giden arama-kurtarma ve çalışmalara katılan personellerimiz anılarını yazacak. Bu yazılanlar toplanıp, kitaplaşacak.
“GEBZE’DE 71 TOPLANMA BÖLGESİ VAR”
Şu anda Gebze’de 71 toplanma bölgesi var ve o bölgelerle alakalı kim ne yapacak onları tanımlayacağız. Maraş Hatay’ın beşte biri hasar görmüş durumda. Depremin ana tahribatı Hatay’da. Aradaki fark zemin sorunu. Zeminin durumuna bağlı olarak tahribat gücü artmış durumda. Gebze’mizde bir iki mahalle hariç, zeminle alakalı öne çıkan sorun yok. İstasyon Mahallesi'nde, Barış Mahallesi ve Sultan Orhan Mahallesi’nin bir kısmında zemin sorunu var. Beylikbağı bölgesinde dere kenarları hariç zemin problemi gözükmüyor. Zemin sorunumuz yüzde 90 oranla yok.

“99 ÖNCESİ YAPILARIN YÜZDE 60’I GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”
Yapı stoku ile alakalı konuşmam gerekirse, inanıyorum ki böyle bir afet yaşarsak, Allah da yaşatmasın, Hatay’da ve Maraş’ta yaşanan büyük sorunu yaşayacağımızı düşünmüyorum. 99 depremi öncesi yapılan yapı stokunun yüzde 60’ının gözden geçirilmesi gerekiyor. Kentsel dönüşümle alakalı çalışmalara başlayacağız. Sağlıklı konut üretimi gerçekleştirmemiz gerekiyor. İmar ve mülkiyet sorununu çözdük ve Kirazpınar’da belediyemize ait parsellerde konut üretimine başlayacağız.”