Gebze 12. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuklu sanık İ.C. cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Duruşmada, hayatını kaybeden Ela Tabakoğlu’nun anne ve babası Serpil ve Fatih Tabakoğlu ile taraf avukatları hazır bulundu. Sanık İ.C. savunmasında, ara sokağa girdiği sırada servis hostesinin “Ağabey çocuk var” şeklindeki uyarısı ve çevredeki vatandaşların aracın kaportasına vurmasıyla kazayı fark ettiğini öne sürdü. Sabahçı ve öğlenci öğrencilerin giriş-çıkış saatlerinin çakışması nedeniyle bölgede yoğunluk yaşandığını iddia eden sanık, olay anında herhangi bir ses duymadığını belirtti. 16 yıldır servis şoförlüğü yaptığını ve bugüne kadar herhangi bir sorun yaşamadığını ifade eden İ.C., olayın bir anda gerçekleştiğini, dışarıdan gelen tepkiler üzerine aracı durdurarak aşağı indiğini ve olay nedeniyle psikolojik olarak etkilendiğini savundu. Suçsuz olduğunu ileri süren sanık, tahliyesini talep etti.
AİLE SAVUNMAYI GERÇEKÇİ BULMADI
Müşteki baba Fatih Tabakoğlu ise sanığın beyanlarını kabul etmediğini belirterek, çocukların emanet edildiği sürücünün olay sonrası davranışlarının da araştırılmasını istedi. Anne Serpil Tabakoğlu da sanığın savunmalarının gerçeği yansıtmadığını ifade ederek cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, sanığın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki beyanlarda çelişkiler bulunması, kaza sonrası aracın ön kısmındaki servis firmasına ait tabelanın sökülmesinin delil karartma şüphesi oluşturması, mevcut delil durumu ve delillerin henüz tam olarak toplanmamış olması gerekçeleriyle tutukluluk halinin devamına karar verdi.
KEŞİF YAPILMASI KABUL EDİLMEDİ
Ara kararlarda ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen idari soruşturma dosyasının dava dosyasına celbine hükmedildi. Kaza sırasında araçta “hostes” olarak bulunduğu belirtilen ve sanığın eşi olan M.C. hakkında ihbarda bulunulması talebi reddedildi. Taraf avukatlarının olay yerinde keşif yapılması yönündeki talepleri de mahkeme tarafından kabul edilmedi. Dosyada yer alan bilirkişi raporu ile birlikte tarafların sunduğu uzman mütalaası, “ivedi iş” kaydıyla İstanbul Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi’ne gönderildi. Öte yandan, Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sanık İ.C.’nin Karayolları Trafik Kanunu’nda yer alan “dönüş kurallarını” ihlal ettiği, maktul Ela Tabakoğlu’nun ise “yayaların uyması gereken kuralları” ihlal ettiği belirtildi. Bilirkişi raporunda sanığın “tali”, Ela Tabakoğlu’nun ise “asli kusurlu” olduğu ifade edildi. İddianamede, sanığın “taksirle ölüme neden olma” suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması, ayrıca 3 aydan 3 yıla kadar meslekten men edilmesi ya da sürücü belgesinin geri alınması talep edildi. Olay, 4 Şubat’ta Gebze Cumhuriyet Mahallesi’nde meydana gelmiş, 2232. Sokak’tan 2230. Sokak’a dönüş yapan servis aracının çarptığı ilkokul 1. sınıf öğrencisi Ela Tabakoğlu, sağlık ekiplerinin tüm müdahalelerine rağmen olay yerinde hayatını kaybetmişti. Kazanın ardından sürücü İ.C. tutuklanmıştı. Davada ikinci duruşmanın 21 Mayıs 2026 tarihinde saat 09.30’da görüleceği öğrenildi.





