Gebze, tek başına 400 bini aşkın nüfusuyla il olma yolundaki en büyük ilçelerin başında geliyor. Sanayisi, kültürel yapısı, doğal güzellikleri ve geçiş güzergahı olması sebebiyle ise Gebze’nin günlük hareketli nüfusu 2 milyonu geçiyor. Giderek artan nüfus oranları ise vatandaşların bazı konularda mağduriyet yaşamalarına yol açabiliyor.
VATANDAŞ TAKSİ BULAMIYOR
Her yönüyle il olmayı sonuna kadar hak eden ilçede ulaşım, vatandaşlar için bazen imkansız hale gelebiliyor. Acelesi olduğu için halk otobüsleri yerine ticari taksileri tercih etmek isteyen vatandaşlar, duraklarda bir türlü taksi bulamıyor. Yol üzerinde denk gelen taksilerin de dolu olması sebebiyle, vatandaşlar gidecekleri yere sürekli geç kaldıklarını ifade ediyor. Bu da akıllara ‘Gebze’de ticari taksi sayısı yeterli mi?’ sorusunu getiriyor.
“GEBZE’DE TİCARİ TAKSİ SIKINTISI YOK”
Gebze Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Necati Kaya, konuyla ilgili Gebze Yenigün Gazetesine özel açıklamalarda bulundu. Gazeteci Mustafa Uslu’nun sorularını yanıtlayan Kaya, “Benim düşünceme göre Gebze’de ticari taksi sıkıntısı yok. Sabahları iş saatinde ve akşamları iş çıkışlarında duraklarda taksi bulunmuyor. Onlar da müşteri indiriyor, başka yerden müşteri alıyor. O yüzden durağa gidemiyorlar. Ama durakta bekleyen yolcuyu, geçen başka bir taksi alıyor. Gebze’de 350 taksi var. Durakta taksi bulunmadığı için vatandaşlara Gebze’de taksi sıkıntısı var gibi yansıyor” dedi.
“BİNDİKLERİ TAKSİNİN PLAKASINA BAKSINLAR”
Müşterilerin taksilerde sürekli eşya unuttuğunu kaydeden Kaya, “Müşteriler, bindikleri taksinin plakasına mutlaka baksınlar. Çok başımız ağrıyor. Eşya unutanlar çok oluyor. Telefon unutuluyor, çanta unutuluyor. Müşteri gelip eşyasını sorduğu zaman ‘Nereden bindiniz?’ sorusuna, ‘Yoldan geçen arabaya bindim’ şeklinde cevap veriyor. Bu yüzden kayıp eşyayı bulmamız epey zaman alıyor. Araca binerken ya plakayı alsınlar ya da taksinin fotoğrafını çeksinler” diye konuştu.
GEBZE’DE TAKSİYE ZAM YOLDA
Gebze’de kısa mesafe ücreti olarak 40 lira, kilometre başına da 11,5 lira alındığını aktaran Kaya, “Bizim bu konuda zam talebimiz oldu. Ben UKOME’ye müracaat ettim. Ticari taksiler için zam istedik, peşine zam geldi. Fiyat belirlememiştik. İkinci toplantıda fiyat belirleyerek yüzde 100 zam istedik. Kısa mesafe ücreti 80 liraya çıksın, kilometre başına alınan ücret de 20 liraya çıksın istedik. Komisyon toplanacak, ne olacak bilmiyoruz” şeklinde konuştu.
“EYLEM YAPMAK ZARAR VERİR”
Esnafın para kazanması gerektiğini dile getiren Kaya, “Esnaf sermaye bağlamış, şoför tutmuş, şoförün ailesine bakması lazım. Mal sahibinin de para kazanması lazım. Akaryakıta, her şeye zam geliyor. Yetkililerin esnafı da düşünmesi gerekiyor. Eylem yapılsa da bir şey çözülmez. Bizim tek başımıza eylem yapma durumumuz yok. Ben burada zam peşinde koşarken taksicilerin eylem yapması kendilerine zarar verir. Bana söyleselerdi ‘Bu eylem size zarar verir’ diye söylerdim” ifadelerini kullandı.
“TAKSİ UYGULAMALARINI ÖNERMİYORUM”
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin taksiler ile ilgili bir mobil uygulama üzerinde çalışma yaptığını vurgulayan Kaya, “Ama bu uygulama resmi olacak, ‘Bi Taksi’ resmi değil. Ben vatandaşların ‘Bi Taksi’ uygulamasını kullanmalarını önermiyorum. Vatandaş bir durağın oradan uygulamadan taksi çağırıyor. Ama durakta taksi var. Sonra esnaflar ile uygulama şoförleri arasında tartışma çıkıyor. Büyükşehir’in yaptığı uygulamada anlatılana göre; kimse fazla bir kilometre yapmayacak. Müşteriye en yakın taksiye çağrı düşecek. Uygulama tamamlandığında bizlere bilgi vermek için çağıracaklar” ifadelerine yer verdi.
Bence çıksın taksi arayan kişilerin yanında dinlesin birde taksi sorunu varmı yokmu hangi aramada bulabilmisiz taksiyi
bu adamın tek derdi, aksi sayısı artmasın, gelirleri düşmesin . millet taksi bulamıyor bu şahıs yeterli diyor!