Sanayinin başkenti Gebze, bilim ve teknoloji yatırımlarıyla da öncü kent olmaya devam ediyor. Bu bağlamda Gebze TÜBİTAK Yerleşkesinde yapımı devam eden öğrenci yurdu ile kampüs inşaat alanında incelemelerde bulunan Bakan Kacır çalışmaları bizzat inceleyerek öğrencilerle bir araya geldi. İncelemeler sırasında açıklamada bulunan Kacır, “TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi kampüsünde TÜBİTAK Fen Lisesi’ni geçtiğimiz yıllarda kurduk, hali hazırda öğrencilerimiz eğitimlerini sürdürüyorlar. 350 öğrencimiz var ve bu öğrencilerimizin tamamı yatılı. Biz, bu ekolün Türkiye'nin milli teknoloji hamlesi yolculuğuna katkı verecek bilim insanları, mühendisler, teknoloji girişimcileri yetiştirmemize imkan tanıyacağına, katkı sunacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
ÖĞRENCİLER FARKLI YÖNTEMLERLE SEÇİLİYOR
Öğrencilerin, Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği halinde yürütülen program kapsamında çok farklı bir yöntemle seçilerek okula yerleştiğini anlatan Kacır, “Doğrudan lise giriş sınavıyla öğrenci yerleştirmiyoruz. Lise giriş sınavında ilk yüzde 1'lik dilime giren öğrencilerimizi TÜBİTAK'ın bilim sınavına davet ediyoruz ve bu bilim sınavında başarılı olan öğrencilerimizi her yıl 90 öğrencimizi okulumuza kabul ediyoruz. Burada muhteşem yurt binalarını ve okul kampüsümüzün ilave yapılarını tamamlamak üzere çalışmaları yerinde müşahede etmek üzere bulunuyoruz. İnşallah yaz aylarında yeni yurt binalarımızın tamamını öğrencilerimiz için hazır hale getirmiş olacağız. Böylelikle önümüzdeki yıl öğrencilerimiz yeni yurt binalarında en nitelikli imkanlarla buluşuyor olacaklar.” diye konuştu.

KRİTİK PROJELERE KATILMA İMKANI BULUYORLAR
TÜBİTAK Fen Lisesi ekolünün önemli birkaç yönünün olduğunu söyleyen Bakan Kacır, “Bunlardan biri bir araştırma merkezi kampüsünün içinde yer alan bu okuldaki tüm öğrencilerin TÜBİTAK'taki araştırma projeleri ile eşleştirilmesi ve henüz lise çağından itibaren bilimsel araştırma çalışmalarına TÜBİTAK'ın yürüttüğü, Türkiye'nin kritik alanlarında önemli projelere lise seviyesinde öğrencilerimizin de katılma imkanına sahip olması.” dedi. İlk yıl tüm öğrencilerin yabancı dil eğitimi aldığına dikkati çeken Kacır, “İngilizce ve Almanca öğrenme imkanlarına sahipler. Yine tüm öğrencilerimiz hem uluslararası bilim olimpiyatlarına hem de Türkiye'de ve dünyada yürütülen proje yarışmalarına, TEKNOFEST gibi uluslararası etkinliklere hazırlanıyorlar. Dolayısıyla aslında milli teknoloji hamlesine lise çağından itibaren en güçlü şekilde dahil olan öğrencilerimizi biz de desteklemeye devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“BU LİSE EKOLÜNÜ ANADOLU’YA YAYGINLAŞTIRACAĞIZ”
Hedeflerinin TÜBİTAK Fen Lisesi ile oluşturulan yeni lise ekolünü adım adım Anadolu'ya yaygınlaştırmak olduğunu anlatan Kacır sözlerini şöyle devam ettirdi, “Sıfırdan okullar kurmak bunun bir parçası olabileceği gibi, Milli Eğitim Bakanlığımızla eşgüdüm, iş birliği, koordinasyon halinde halihazırda Anadolu'da kurulmuş Fen liseleri de TÜBİTAK eliyle destekleyerek benzer bir eğitim metodolojisi ile buluşturmayı amaçlıyoruz. Bütün bunlar Türkiye'nin milli teknoloji hamlesi yolculuğunun en önemli unsuru olan beşeri sermayemize ve nitelikli insan kaynağımıza eşsiz katkılar sunacaklar. Anadolu'nun dört bir yanından gelen, burada Türkiye'nin en nitelikli bilimsel araştırma projeleriyle buluşan ve TÜBİTAK Fen Lisesinde öğrenim gören, eğitim gören tüm öğrencilerimize önümüzdeki dönemde de başarılar diliyorum. Onlar bizlerin gururu olmaya, iftihar kaynağımız olacak işlere imza atmaya devam edecekler ve burada kurduğumuz bu yeni ekol Türkiye'nin geleceğine, Türkiye Yüzyılı hedeflerine hizmet ediyor olacak.”
