Ormanya'daki 1,5 yıl önce istasyonda yapılan halkalama çalışmalarıyla önemli göç yolları üzerinde bulunan Kocaeli'deki kuşların biyolojisi, davranışları, yer değiştirme hareketleri, üreme verimliliği ve popülasyon demografisi gibi bilgiler araştırılıyor. Farklı noktalara kurulan ağlar, gün doğumundan gün batımına kadar düzenli kontrol ediliyor. Yakalanan kuşlar, görevliler tarafından torbalara konularak istasyona götürülüyor. Ağırlıkları, kanat açıklıkları ve sağlık durumları kayıt altına alınan kuşlar, halkalandıktan sonra yeniden doğaya bırakılıyor. İstasyonda 1,5 yılda 3 bin 500'ün üzerinde kuş halkalandı.
"KOCAELİ ÖNEMLİ BİR MOLA NOKTASI"
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Doğal Yaşam Alanları Şube Müdürü Ömer Bahadır Özyılmaz, AA muhabirine, Kocaeli Kuş Halkalama İstasyonunun, Büyükşehir Belediyesi ile Doğu Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü işbirliğinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinin bilimsel destekleriyle 1,5 yıl önce kurulduğunu söyledi. Kocaeli'nin kuş göç yolları üzerinde önemli mola noktası olduğunu belirten Özyılmaz, amaçlarının Kocaeli avifaunasındaki (belli bölgedeki kuş nüfusu) kuşların biyolojisi, ekolojisi, davranışı, yer değiştirme hareketleri, üreme verimliliği ve popülasyon demografisi gibi bilgileri kayıt altına almak olduğunu kaydetti. Özyılmaz, İzmit Sulak Alanı, Samanlı Dağları, Kandıra bölgesi ile Sapanca Gölü ve bu havzadaki kuş çeşitliliğiyle ilgili çalışmalar yaptıklarını anlattı.
Kocaeli'de tahmin edilenin üzerinde kuş türü bulunduğunu bilimsel olarak ortaya koyduklarını aktaran Özyılmaz, "İstasyonda çalışmalar 12 ay devam ediyor. Ayrıca burası 4 mevsim, 12 ay çalışmalara devam eden Marmara Bölgesi'ndeki tek kuş istasyonu olduğu için buradaki verilerle bilime büyük katkı sağlanıyor." dedi.
"KOCAELİ ZENGİN BİR AVİFAUNAYA SAHİP"
Kocaeli Kuş Halkalama İstasyonu'nda kuş halkalama çalışması yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Arif Cemal Özsemir de Ormanya'daki faaliyetlere 2023'ün mayıs ayında başladıklarını dile getirerek, Türkiye'de yılın 12 ayı halkalama yapan tek istasyon olduklarını belirtti. Çalışmaların yıl boyunca devam etmesi sayesinde hem kışlayan kuşları görebildiklerini hem de üreme faaliyetlerini incelediklerin anlatan Özsemir, Ormanya'nın umduklarından daha fazla kuşa ev sahipliği yaptığını ifade etti. Özsemir, her ay ortalama 5-10 gün arası halkalama çalışması yaptıklarını aktararak, "2023 yılında 67 türde yaklaşık 2 bin 500 kuş halkalamıştık. 2024 yılında toplam tür sayımız 73'ye çıktı. 3 bin 500'ün üzerinde de kuş halkalamış olduk." ifadesini kullandı. Özellikle nisan, mayıs aylarında daha fazla kuş yakaladıklarını dile getiren Özsemir, şöyle konuştu: "Buranın yerli kuşlarını yakalamış oluyoruz. Aynı zamanda sadece dinlenmek için mola veren kuşları, söğüt bülbülü, öter ardıç, boz ötleğen, karabaş ötleğen gibi değişik türleri de halkalıyoruz. Artık kış sezonundayız. Havalar daha da soğumaya başlayınca yukarıda dağ vejetasyonunda (coğrafi bölgenin bir kesiminde yaşama koşulları birbirine benzeyen bitkilerin bir arada bulunması) olan kuşlar, besinlerin azalmasıyla aşağı doğru inecek. 'İrtifa göç' dediğimiz hareketleri bulunan diğer kuşları yakalayacağız."






