Gebze Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde bu yıl 3. düzenlenen “İşte İşin” Fuarı’nın açılışı dün yapıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, GTÜ, GTO, İKDAY ve İŞKUR iş birliğiyle düzenlenen fuarın açılış programına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Osman Boyraz, GTÜ Rektörü Hacı Ali Mantar başta olmak üzere belediye başkanları, STK yöneticileri ve iş dünyasının önemli isimleri katıldı.
“ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Fuar’ın ev sahipliğini üstlenen GTÜ Rektörü Prof.Dr. Hacı Ali Mantar bir açılış konuşması yaptı. Mantar konuşmasında şu ifadelere yer verdi, “GTÜ olarak bu tür etkinliklere ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Bugün en büyük problem istihdam. GTÜ olarak bu konuda elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bu bizim asli görevimizdir. Dijital dönüşüm, yapay zeka, yeşil dönüşüm günümüzün en önemli teknoloji alanları. GTÜ’de eğitimini bu noktada geliştirerek sektöre katkı yapmaya çalışıyor. Bu tür etkinlikler düzenleyerek öğrenci ve hocalarımızın istihdam farkındalığını artıyoruz. Bizim istihdam sorunlarımızdan bir tanesi şu, sosyolojik olarak meslekler arasında ayrım yapıyoruz. Bir işçinin bir Rektör’den, beyaz yakalı birisinden farkı yoktur. Aslolan işini yerine getirmektir. Bu konuda Üniversite olarak farkındalığı artırmaya çalışıyoruz.”
“TÜRKİYE’NİN GELİŞMESİ MÜMKÜN DEĞİL”
Açılış töreninde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın, ise İstanbul, Ankara, Kocaeli birbirilerine çok yakın yerler olduğunun altını çizerek, “ Gebze çok merkez bir yerde, üretimin istihdamın üssü olan bir yer. Her vazife çok kıymetlidir. Bu ülkede her işe ihtiyaç vardır. Sadece mavi yaka da sadece beyaz yaka da yetmez. Her meslek grubuna ihtiyacımız var” dedi. Son bir yılda istihdam sayısının bu çalışmalarla 32 Milyonu aştığını söyleyen Aydın şöyle devam etti, “İşsizlik oranımız yüzde 8.5’e düştü. Yüzde 12 kadın işsizlik oranı yüzde 11.4 oldu, 230 bin genç istihdama kazandırıldı. Bu veriler doğru yolda olduğumuzu gösteriyor ama yetmez. Kocaeli’de 400 binden fazla istihdam, çalışan bulabilirse bu sayı çok daha fazla olacak çünkü pek çok fabrika işçi arıyor. Bu meslekler itibarlı hale gelmeli. Çünkü baktığımız zaman çok yetenekli insanlar özel sektör değil, kamuda iş arıyor. Özel sektör gelişmedikçe Türkiye’nin gelişmesi mümkün değil.”