- Gerek partiniz gerek kamuoyunda çok bilinmemekten ötürü merak uyandıran isimsiniz. Üyeliğinizde çok yeni…
- Bilindiği üzere üç yıl öncesine kadar yapı denetim sektöründeki işler için havuz sistemi yoktu. Vatandaşın işini almak için ilgili vatandaşla istişareler edip, iş almaya çalıştığımız bir sektördü. Siyaseten görev üstlendiğimizde, içinde yer aldığımız sektör onay aşamasında belediye ilişkili olduğundan, partimize zarar verebileceği kaygısıyla bugüne kadar üyeliğim olmadı.
- ‘Belediye ilişkili’ dediniz. Belediyelere iş yaptınız mı?
- Bugüne kadar hayatımda belediyeler dahil devletin hiçbir kurum ve kuruluşuna iş yapmadım, fatura kesmedim. Hep özel sektörde çalıştık.
- Üyelik öncesi, AK Parti seçmeni mi idiniz?
- Sayın Cumhurbaşkanımız’ın siyasette gösterdiği başarıdan dolayı 2002 sonrası seçmenlikte de, aktif siyasette de tercihim AK Parti oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız tamamen başarılı ve iyi bir dünya lideridir, Türk ve İslam Dünyası’nın umududur.
- Parti tabanınca da, genel kamuoyunca da fazla bilinmiyorsunuz. Bu dezavantaj değil mi?
- Aslında, Çayırova’nın her yerinde varız ve bilen biliyor. Şöyle ki; yaptığım işlerin, bana özel olmasını istiyor, sosyal medyadan paylaşmıyorum. Bugün itibariyle Çayırova’da halen devam eden 200’e yakın şantiyemiz var. İş üretimi anlamında; Çayırova’nın her mahallesinde; her sokak ve caddesinde şantiyelerimiz ile varız. İnşaatını biz yapmıyoruz ama yapı denetim işini biz sürdürüyoruz.
- Yaptığımız işlerin reklam, tanıtım boyutundan biraz uzağız. Şekerpınar’ın belde olduğu yıllarda Akbank’ın bankacılık üssünü, Yapı Kredi bilgi işlem üssünün bir kısmını, Ekol Lojistik’in deposunu biz yaptık. Denizatı konutlarını, yapsat usulü inşaa edip sattık.
- İnşaat ve mühendislik deneyiminiz, sadece üniversite eğitiminizden mi?
- Şantiyede alt işler yaparak, yeri geldiğinde kamyondan iskele boşaltarak bugünkü konumuma geldim. Öğrencilik yıllarımda, ekonomik olarak ailemden herhangi bir sorunum olmamasına karşın sahada, işimi öğrenmek amacıyla çalıştım. Mühendisliği öğrenmeye, oralardan başladım.
- Aday gösterilip belediye başkanı seçilirseniz önceliniz nedir ve niçin odur?
- İnşaat mühendisleri olarak biz bu işin okulunu okuduk. Her şeyden önce bir binanın statiğinin nasıl olabileceğine dair bilgi sahibiyiz. Bununla ilgili Devlet’ten ehliyet almış kişileriz. Avukat arkadaşlar varken, belediyeciliğin hukukuna dair yorum yapamam. Ancak bildiğimi söyler, gene sözü ve işi üstadına bırakırım. Bir fırına gittiğimizde ekmeğin nasıl mayalanacağını Google veya herhangi bir arama motoruna yazar, bakar ve biliriz. Ama örneğin bir fırıncı gibi, ekmek üretme işini yapamayız. Ya da bir doktora gittiğimizde aynı hastalığı geçirdiğimizde hastalığa dair bilgi verebiliriz ama bir doktorun baktığı açıdan bakamayız. Allah nasip ederde belediye başkanı seçilirsek Çayırova’da önce zemin etütlerinden tutun en ince detayına kadar analizlerimizi yapacağız. Bir tesisi yaparken veya vatandaşın bir projesine onay verirken Fay hattı üzerinde mi değil mi, nereye ne yapacağız veya yapılıyor, göreceğiz.
- Şahsınızda; Çayırova’nın neden inşaat mühendisi bir belediye başkanı olmalı?
- Çayırova için söylemiyorum. Alıcı gözle bakın şehirlere, ucube binalar göreceksiniz. Daha önceden yapılmış, ruhsatsız kaçak, iskanı olmayan binalar var. Şimdi yazık günah değil mi? Yarın öbürgün deprem bekliyoruz, vatandaş bu binaların içinde depremde yüksek olasılıkla sıkıntı yaşayacak. Bunların hepsini toplayalım, vatandaşa da yük olmadan ciddi projeler üretelim. Yani işin içinde olmak lazım ki bu işi düzgün yönetelim. Tabi ki diğer hizmetlerde diğer arkadaşların mesleki anlamda bizden başarılı olacağı noktalar vardır. Ama genel anlamda belediyeciliğe baktığımızda imar ve şehircilik ön plana çıkar. Ben bu noktada bir mühendis arkadaşın belediyenin başında olmasını hoş görürüm ama olmaya da bilir.
- Ama belediyecilik sadece imar ve şehircilikten de ibaret değil?
- Dediğim gibi, bizim de diğer arkadaşlardan eksik noktalarımız var. Bu bir ekip eşidir, iyi bir ekip kurulduğunda her anlamda başarılı bir belediyecilik ortaya çıkacaktır. Her meslekten her arkadaşımız belediye başkanı adayı da, belediye başkanı da olabilir. Ama ben genelde inşaat mühendislerinin, özellikle Kahramanmaraş depremlerinden sonra belediyelerde daha aktif rol alması gerektiğini düşünüyorum. 20 yıldır, 200’ün üzerinde mühendis çalıştırmamdan ötürü kimin nerede ne yapabileceğini bilirim. 20 yıl, mühendislik anlamında kısa bir süre değil. Bir de işimizi daha iyi yapabilmek, mühendislerle daha iyi çalışabilmek için, eğitimini aldık. Biz imar ve şehircilik noktasında mesleğin erbabı olanların işin başında olmasını tavsiye ederiz.
- İstanbul Depremi çok konuşuluyor ve malum, İstanbul’un burnunun dibindeyiz. Bu gerçeği ve ‘Deprem değil bina öldürür’ tezini merkeze aldığımızda, belediye başkanı seçilirseniz düşünce veya projeniz nedir?
- Ne zaman olacağı biz insanlarca bilinemeyen, zamanını sadece Allah’ın bildiği kesin olası İstanbul depremi konuşuluyor. Tarihini tespit etmek mümkün değil, dünyada böyle bir teknoloji yok. Ama görünen köy de kılavuz istemiyor. Analizlere ve verilere göre önümüzde böyle bir durum var ve Çayırova olarak biz de ciddi olarak etkileneceğiz. Çayırova’da da yıkılan binalar olacaktır. Biz eski binaların da veri tabanını araştırıyoruz. Hangi binaların yıkılması gerektiğine bakıyoruz. Ciddi anlamda kentsel dönüşüm projemiz var. Hedefimiz, bir vatandaşı kurtarabilip bir dua alabilirsek, Allah razı olsun.
- ‘Kentsel dönüşüm projemiz var’ dediniz. Uygulama yöntemi itibariyle, nasıl bir kentsel dönüşüm projeniz var?
- Kentsel dönüşüm çalışmalarında bölgedeki analizleri edinip vatandaşla konuşmak lazım. Vatandaş genelde yerinde dönüşüm istiyor: ‘Kentsel dönüşümü yapalım ama oturduğum muhitte olsun.’ Baktığınızda bazı yerlerde mümkün, bazı yerlerde değil. Öncelikle nerede kentsel dönüşüm tasarlanıyorsa oradaki halkın görüşü alınmalı. Daha sonra alınan fikirlere göre altyapı ve çevre çalışmaları yapılmalı. Bunların hepsini bir araya getirip, alt alta koyup, artılarının eksilerinin tartışıldığı, vatandaşın da içinde yer aldığı komitelerde herkesin fikrini alarak finalde, çoğunluğun isteği doğrultusunda projeyi hayata geçireceğiz.
- Proje alanında, ne tür proje ortaya çıkarsa çıksın, kuvvetle muhtemel halkın tamamının onay vereceği bir proje olmayacaktır?
- Önceleri; örneğin bir binada kentsel dönüşüm olacaksa eskiden aranılan çoğunluk oranı yüzde 75-76 oranındaydı. 10 daireli, riskli bir binada üç kişi istemeyince, diğerleri o binada yaşamak zorunda kalıyordu. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bu oran yüzde 50’nin biraz üzerine çekildi. Çok güzel bir proje oldu. Artık yüzde 51 oran yeterli.
- ‘Ben altta oturuyorum sen üstte oturuyorsun, ben istiyorum sen istemiyorsun! Bende deprem korkusu var. Depremde yıkılacak ve altında kalmak istemiyorum ama ikimiz de aynı binada mülkiyet sahibiyiz. Sonuçta senin de kararına saygı duymalı.
- Kentsel dönüşüm proje aşamasında belediye, uygulamada vatandaş için aynı zamanda ek maliyet, gider demek?
- Bu aşamada belediye de elini taşın altını elini koyacak. Vatandaş ile gerekli istişareler yapılacak. Çok güzel, erişilebilir yurtdışı fonları var. Dünya Bankası bu konuda destek oluyor. Yani bunu da sadece Çayırova Belediyesi’nin sırtına yükleyip belediyenin gelirini harcamak değil de Bakanlıklar ve yurtdışı fonlardan parasal destek halka yansıtılarak güzel projeler yapılmalı. Nitekim, yerinde dönüşüm de olabilir. Ama şu da mümkün değil: Beş katlı 10 daireli binayı yıkıp, yeniliyorsunuz. Kim yapacak, bedavadan. Bazı doneleri de gerçekten koymalı.
Vatandaş rızası almadan, vatandaşa, ‘Biz burayı istimlak ettik. Seni de şuraya buraya yolluyoruz’ yok. Vatandaş rızası derken, yüzde 100 mutluluk sağlanamaz. Çoğunluk esastır. Vatandaşa en sağlıklı noktada en sağlıklı proje neresiyse, o bölgelere alarak, gerekirse en güzelini yerinde dönüşümü Bakanlık desteğiyle yapabiliyorsak hayata geçirmeli ve öncelikli olarak vatandaşın can güvenliği sağlanmalı. Biz yüzde 51 durumuna rağmen yine de vatandaşın yüzde 70, 80’inin onaylayacağı projeler hayata geçirmek istiyoruz.
- Belediyecilikte, rol model kişi veya kurumunuz var mı?
- Yurt içinde büyüklerimizin birçok projesini inceledim. Yurt dışını da iş seyahati için çıktığımda gittiğim kentleri incelerim. Altyapısının nasıl yapıldığını incelerim. Rol model aldığımız yerler var. Aday gösterilirsek, açıklayacağımız projelerde onların da izleri olacaktır.
- Aday gösterilmediniz ama diğer adayın meclis üyeliği kontenjanından belediye başkan yardımcılığı önerildi?
- Aday gösterilmemem halinde aday olacak arkadaşımın listesinden meclis üyeliği, meclis üyeliğinden belediye başkan yardımcılığı gibi bir düşüncem asla yok. Yine bu zeminde bağlı olduğum Sayın Cumhurbaşkanım ve partim bana hangi görevi verecekse üstlenmeye hazırım.
- Biz hep şunu hedef kıldık: Olduğumuz yerde hep en iyisini yapalım. Diğer aday adayı partili arkadaşlarıma da söyledim: İçimizden hangisi belediye başkanlığını daha iyi yapabilecekse, Çayırova’ya en çok kim değer katabilecekse, genel merkezimizin göstereceği aday etrafında toplanarak partimizin başarısı için çalışıp en yüksek oy oranına ulaşmayı hedef tutacağız.
**KİMDİR? Gönül – Orhan Berber çiftinin oğlu olarak 1982 yılında, Devlet memuru babasının vazife yerinden ötürü Bursa’nın Mudanya İlçesi’nde dünyaya geldi. Aslen Malatyalı. İlk üniversite sınavında Hava Harb Okulu’nu kazandı. Pilot olabilmek için, uçuş eğitimlerine katıldı.1999 depremi öncesi girdiği sınavda Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünü kazandı. Yüksek tahsiline başlamadan 17 Ağustos 1999 depremi oldu. Ailevi sebeplerden Kocaeli Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümüne geçiş yaptı. Kocaeli Üniversitesi’nde bir yıl İngilizce eğitimi ile birlikte İnşaat Mühendisliği Fakültesi (2004) mezunu. Eğitim yıllarında yaz aylarında, işi öğrenmek amacıyla şantiyelerde çalıştı. Yüksek lisansını yine KOÜ’de, Endüstri Mühendisliği bölümünde mühendislik yönetimi üzerine yaptı. 2004-2005 arası Antalya’nın Kemer Belde Belediyesi Fen ve İmar İşleri Müdürlükleri’nde çalışmaya başladı. 4 ay, İmar Müdürlüğü’nde müdürvekilliğini üstlendi. Sözleşmeli personel olarak başladıktan sonra kadrosu gelince, özel sektörde çalışmak için istifasını verdi. Kocaeli’ye dönüp bir yapı denetim şirketinde çalışmaya başladı. Kendi adına çalışmaya inşaat sektöründe ilk yapsat işleri ile başladı. Ardından yapı denetim sektörüne girdi, yapı denetim mevzuatının da koşulları gereği sekiz ayrı firma kurdu, sektörel daralmadan ötürü günümüzde altı firmada, 200 mühendise istihdam olanağı sağlayarak devam ediyor. Altı firmanın çatısı, Bertek Grup’un yönetim kurulu başkanı ve sahibi.Hafif çelik sanayi sektöründe, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası depremzedeler için gönüllü şekilde de konteyner üretiminde bulunan bir üretici firmanın ortağı. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Gebze Temsilciliği üyesi.Türkiye’nin 81 ilinde örgütlü, Ankara merkezli Türkiye Deprem ve Yapı Denetimler Birliği Derneği’nin kurucu yönetim kurulu üyesi ve halen, Kocaeli Şube Başkanı. Dernek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı himayesinde ulusal ve uluslararası birçok çalışmada yer aldı. 2002 sonrası AK Partili oldu. Yer aldığı sektörün hassaslığından ötürü 2023’te üye ve hemen ardından Çayırova Belediye Başkan aday adayı oldu. Çayırova’da oturuyor. İnşaat Mühendisi Minnur Berber’in eşi. Çift, Berra (10) ve Begüm (8) isimli iki kız çocuğu sahibi.