Açıklamada, program kapsamında öğrencilere ambalajlı kek, meyve suyu ve su ikram edildiği, söz konusu ürünlerin Millî Eğitim Bakanlığı'nın “okul gıdası” kriterlerine uygun olduğu belirtildi. Kamuya açık alanlarda, kamu düzenine aykırılık oluşturmadığı sürece bu tür etkinliklerin izne tabi olmadığı vurgulandı. Dağıtılan paketlerde herhangi bir siyasi içerikli materyalin bulunmadığı da aktarıldı. Elüstü’nün, etkinliğin “öğrenci sağlığı” ve “siyasi amaçlı faaliyet” iddialarıyla eleştirilmesine karşılık Kurt, bu değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Açıklamada, yapılan programın tamamen öğrencilere destek amaçlı olduğu kaydedildi.
“İMAM HATİP İLE SINIRLI BİR UYGULAMA DEĞİL”
Kurt açıklamasında “Okula 5 Kala” programının yalnızca İmam Hatip okullarında gerçekleştirildiği yönündeki söylemin de doğru olmadığını belirterek, daha önce Anibal Anadolu Lisesi, GATEM ve Kanuni Sosyal Bilimler Lisesi gibi farklı okulların önünde de benzer etkinlikler düzenlendiğini hatırlattı. Gençlik Kolları'nın Türkiye genelinde uzun süredir aynı kapsamda çalışmalar yürüttüğü, “Okula 5 Kala”, “İftara 5 Kala” ve “İşçi Uğurlaması” gibi sosyal programların geleneksel hale getirildiğinin de altını çizen Kurt açıklamasının devamında şunları kaydetti, “Yasal mevzuatlara riayet ederek özellikle gençlerin ve çocukların hizmet aldığı kamu alanlarında yapmış olduğumuz programlarda kati surette "siyasi rant" amacı gütmeyiz ve buna müsade de etmeyiz.
BU ZORLAMA DEĞERLENDİRMEYİ REDDEDİYORUZ
Ayrıca iktidar partisi olarak buna ihtiyacımız da yoktur. Kaldı ki bizim gençlerimiz kendilerine güzel bir gelecek sunmak için emek eden ve etmeye devam edecek olan güçlü irade ile; gençleri bir acziyet makamı olarak gören odakları muhakeme edecek kabiliyettedir. Zira herkesin öğrencilik hayatından iyi bildiği üzere, okula geç kalma durumlarında kahvaltısız geçen günlerimiz oldukça fazla idi. Bu eksikliği gidermek adına, genç okullu kardeşlerimize ara ara “Okula 5 Kala” programı adı altında atıştırmalık ve kahvaltı ihtiyacını giderecek ikramlık dağıtma programlarımızı Gençlik Kolları olarak tüm Türkiye'de partimizin kuruluş tarihinden itibaren ifa etmekteyiz. Bu nedenle bu zorlama değerlendirmeyi de tabii olarak reddediyoruz.”





