IDEF, bu yıl 16'ncı kez kapılarını açtı. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) yönetim ve sorumluluğunda, Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım AŞ organizatörlüğünde gerçekleştirilen fuar, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenleniyor. Türk savunma sanayisinin uluslararası platforma çıktığı fuarın açılışına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve üst düzey yabancı konuklar başta olmak üzere çok sayıda yerli ve yabancı yetkili katıldı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VİDEO MESAJLA KATILDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, fuarın açılışında, katılımcılara video mesajla hitap etti. Türk savunma sanayisi sektörünün, son yıllarda tüm dünyanın hayranlıkla takip ettiği bir başarı hikayesi yazdığına dikkati çeken Erdoğan, sektörün çatışma bölgelerinde sınanan zırhlı araçlarıyla, toplarıyla, roketleriyle, hava savunma sistemleriyle envaiçeşit silah ve radar sistemleriyle rüştünü ispatladığını belirtti.
YERLİ VE MİLLİ
Türkiye'nin, kara, hava ve deniz araçlarında kendi ihtiyaçlarının hemen tamamını yerli ve milli imkanlarla karşılayabildiğine işaret eden Erdoğan, "İnsansız hava araçları ve silahlı insansız hava araçları teknolojisinde dünyanın önde gelen üç ülkesi arasında yer alıyoruz. Kendi savaş gemisini yapan 10 ülkeden birisi olan Türkiye, aynı zamanda bu alanda önemli bir ihracatçı konumundadır. Dünyanın ilk 'SİHA gemisi' diyebileceğimiz TCG Anadolu'yu, donanmamızın hizmetine verdik. Akıncı ile başladığımız TİHA hamlemizi insansız savaş uçağımız Kızılelma ile şimdi çok farklı bir boyuta taşıyoruz.” ifadelerini kullandı.
BEŞİNCİ NESİL MİLLİ MUHARİP UÇAĞI
“KAAN ismini verdiğimiz beşinci nesil milli muharip uçağımızın tanıtımını yaptık.” diyen Erdoğan, “Üretim süreçlerini adım adım gerçekleştiriyoruz. Bunun dışında savunma sanayiinde mührünü vuracak 850 farklı projeyi titizlikle hayata geçiriyoruz. Geçen yıl 4 milyar 400 milyon dolar ihracat rakamına ulaştık. Bu yılın ilk 6 ayında, 2 milyar 378 milyon dolarlık rekor ihracat seviyesini yakaladık. 2023 yılında hedefimiz 6 milyar dolardır. İnşallah yıl sonu ihracat hedefimizi tutturacağımıza, hatta bu rakamın da üstüne çıkacağımıza inanıyorum." açıklamasında bulundu.
“İHRACATIMIZ 2.4 MİLYAR DOLARA ULAŞMIŞTIR”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türk savunma sanayi firmalarının dünya pazarındaki payı ve gücünün her geçen gün daha da arttığını belirterek, "2023 yılı ilk 6 ayı için ihracat tutarımız 2,4 milyar dolara ulaşmıştır. 2023 yılı sonu itibarıyla bu rakamın 6 milyar dolar seviyesine yükselmesini bekliyoruz." dedi.
“YENİ İŞ BİRLİKLERİNİN TEMELLERİ ATILACAK”
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, geçmiş IDEF fuarlarında olduğu gibi bu yıl da hem Türk savunma sanayisi şirketlerinin hem de küresel şirketlerin son teknoloji barındıran platform ve sistemlerinin görücüye çıkacağını belirterek, çok sayıda sözleşme imzalanacağını ve yeni iş birliklerinin temellerinin atılacağını söyledi.
“5 BİNE YAKIN İKİLİ GÖRÜŞME”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, fuara ilişkin değerlendirmede bulunarak, “Fuara, bu yıl 78 farklı ülkeden katılım var. bin 500’e yakın firma burada 5 bine yakın ikili görüşme gerçekleştirecek ve katılan firmaların yarıdan fazlası uluslararası firmalar. Bu aslında Türk savunma sanayiinin başlangıçta kendi milli ihtiyaçlarımızı karşılamak üzere yola çıkmış olan savunma sanayimizin bugün küresel ölçekte uyandırdığı ilgiyi, beğeniyi ve oluşturduğu takdiri de gösteriyor.” diye konuştu.
DEV EKOSİSTEM
Bakan Kacır, “Savunma Sanayii’nden yürütülen projelerin hacmi 5,5 milyar dolardan 75 milyar dolar düzeyine yükseldi. Sadece Ar-Ge’ye ayırdığımız pay 2002’de 48 milyon dolarken, 2022’de 1.5 milyar dolar düzeyine geldi. Dev bir ekosistem inşa etti Türkiye, 67 projeden 250 projeye geldik. İşte bu ekosistem bir yandan Türkiye’nin ileri teknoloji ihracatını artıracak bir yandan savunma sanayinde ve teknoloji de tam bağımsız sürecimizi perçinlemeye devam edecek.” ifadelerini kullandı.
“GURUR KAYNAĞI”
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, “Savunma sanayinde ulaştığımız bu üstün seviye bizler için bir gurur kaynağıdır. Yerlilik ve millilik parolasıyla çıktığımız bu yolda ülkemizin milli savunma stratejilerini ve teknolojilerini geliştirmek için çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz.” dedi. Bakan Kacır, törenin ardından beraberindekilerle fuarda yer alan stantları gezdi, sergilenen savunma sanayi ürünlerini inceleyerek bilgi aldı.
BİN 461 FİRMA KATILIYOR
Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdür Vekili Sadık Piyade, "IDEF, dünyanın en büyük 4 savunma sanayisi fuarı arasında yerini almıştır. Fuarımızda 689 yerli, 772 yabancı katılımcı olmak üzere toplam bin 461 firmaya ev sahipliği yapmanın yanı sıra 81 ülkeden 189 heyeti de fuarımızda ağırlıyoruz." diye konuştu.
EN YENİ ÜRÜNLER GÖRÜCÜYE ÇIKTI
Katılımcı firma açısından dünyanın en büyük ilk 4 savunma sanayisi fuarı arasında yer alan IDEF, görüşmeler açısından ise dünyanın en büyük savunma sanayisi fuarı olarak dikkati çekiyor. IDEF'te önceki yıllarda olduğu gibi Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen birçok ürün ilk kez sergileniyor. Daha önce geliştirilen çeşitli ürünlerin de yeni versiyonları fuarda tanıtılıyor.
ZIRHLI MUHAREBE ARAÇLARI
Fuarda; zırhlı muharebe araçları, taktik zırhlı araçlar, insansız kara, hava ve deniz araçları, silah sistemleri, roketler, güdümlü füzeler, piyade silahları, askeri simülatörler, elektronik harp çözümleri, güç grupları ve patlayıcı madde imha ekipmanlarının aralarında bulunduğu birçok ürün yer alıyor.
İŞ BİRLİĞİ GÖRÜŞMELERİ
IDEF kapsamında yerli ve yabancı resmi heyetler, katılımcı firmalar arasında çeşitli iş birliği görüşmeleri gerçekleştirilecek. Ayrıca Türk savunma sanayisinin gündeminde bulunan önemli projelere ilişkin sözleşme imzalanacak. Dünyanın en büyük savunma sanayisi buluşmalarından olan Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı 28 Temmuz'da sona erecek.