Konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Avukat Gizem Gonce, tahliye taahhütnamelerinin ‘mutlaka noter huzurunda’ yapılması gerektiğini söyleyerek önemli açıklamalarda bulundu. Gonce açıklamasında şu ifadeleri kullandı, “Tahliye taahhütnamesi bilindiği üzere kiracı tarafından taşınmazın belli bir tarihte tahliye edileceğine dair kiraya verene yazılı olarak kabul etmesidir. TBK m.352/1 uyarınca; kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği halde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.”
‘TAHLİYE TAAHHÜDÜ DÜZENLENEBİLİR’
Bu kapsamda tahliye taahhüdünün yalnızca konut ve çatılı işyeri kiraları bakımından düzenlenebileceğinin altı çizilmekle beraber işbu taahhüdün hukuken geçerli kabul edilebilmesi, belirli şartlara bağlıdır.
‘KİRACIYI TAZMİNATSIZ ÇIKARABİLİR’
Tahliye taahhüdünün amacı kiracının kiraya verene karşı belirli bir tarihte kiralananın boşaltmayı taahhüt etmesi olup bu kapsamda kiraya veren başkaca bir sebebin varlığına gerek duymaksızın ve tazminat yükümlülüğü altına girmeksizin kira ilişkisini sona erdirme imkanına sahip olmasıdır.
‘MUTLAKA NOTER HUZURUNDA YAPILMALI’
Kiracı tarafından verilen tahliye taahhütnamesinin geçerliliği konusu oldukça son dönemde yargı mercilerini ilgilendiren konudur. Ev sahipleri tahliye taahhütnamesinin geçersizliği konusunda sorun yaşamamak adına mutlaka kiracıdan noter huzurunda yabancı kiracı olması halinde 2 tanık ve tercüman eşliğinde tahliye taahhütnamesini almaları önemli bir durumdur. Sulh Hukuk Mahkemeleri son dönemde verdikleri kararlarda kiracıların tahliye taahhütnamesine itiraz etmelerinin noterden alınmış tahliye taahhütnamesi var ise geçersiz olduğuna ve taşınmazın tahliyesine karar verilmesine yönelik kararlara imza atmışlardır.
ÖRNEK: KİRACININ TAHLİYESİNE KARAR VERİLDİ
Kiracı ve mülk sahibinin tahliye taahhüdü imzalaması ve ardından da bir anlaşmazlığa düşmesi durumu da mümkün olabiliyor. Örnek vermek gerekirse, yabancı kiracı Kapalıçarşı’da dükkan sahibi ile kira sözleşmesi yaparak noter huzurunda 2 tanık eşliğinde tahliye taahhütnamesi vermiştir. Ancak tahliye taahhüdünde belirttiği tarihte dükkanı boşaltmayan kiracı aleyhine 1 ay içerisinde tahliye talepli icra takibi başlatılmıştır. Kiracı haksız olarak icra takibine itiraz etmesi sebebiyle icra takibi icra müdürlüğü tarafından durdurulmuştur. Müvekkilimiz olan dükkan sahibi adına Sulh Hukuk Mahkemesinde itirazın iptali ve taşınmazın tahliyesi talepli dava açılmış olup, mahkeme tarafından “noter huzurunda verilen tahliye taahhüdünün geçerliliğine, itirazın iptaline ve kiracının tahliyesine karar verilmiştir.”